Voor en nadelen Ajax alarmsysteem ten opzichte van Jablotron, Risco of Satel

Marcel Theunissen
05-04-22
  • 0
  • 0

Het hypermodern uitziende Ajax Security alarmsysteem versus Risco, Satel of Jablotron alarmsysteem is een leuk vergelijk!

Review Ajax Security Alarmsysteem

De eerste review die ik schreef was naar aanleiding van de de HUB 1, inmiddels is dat één jaar geleden in april 2021. Ajax Security is in mijn ogen het meest vooruitstrevende security bedrijf dat ik ken. Ze hebben in een jaar tijd zo verschrikkelijk veel verbeteringen toegepast, de juiste mensen aangetrokken dat ik deze review aan heb moeten passen en aangevuld heb.

Op de eerste plaats ziet het Ajax alarmsysteem er supermooi uit en is de keuze van de vrouw des huizes vaak snel gemaakt en is het voor een Grade 2 alarmsysteem een absolute topper in het midden segment. Ga je echter met meerdere gebruikers werken, (bedrijfsmatig) of wens je iets meer instelmogelijkheden dan houdt het bij Ajax alarmsystemen de HUB 1 in ieder geval al heel erg snel op. De HUB 1 is de aller eerste versie van de centrale stuur unit. Met de komst van de HUB 2 en de Ajax Fibra, de Fibra is de nieuwste versie, die zowel bedraad als draadloos dus hybride aangesloten kan gaan worden wordt alles weer beter en uitgebreider. Release van Ajax Fibra is medio April 2022.

Wil je tussen de € 500,- en de € 1500,- uitgeven om je woonhuisje of opslagloods beveiligen en je doet de alarmopvolging bijvoorbeeld zelf, zoek dan niet lang verder. Het draadloze HUB 1 Ajax alarmsysteem is (als je niet teveel eisen stelt) wellicht het perfecte alarmsysteem.

Heb je een klein winkeltje, laag risico, goed hang en sluitwerk geen personeel etc. Ajax is dan ook een perfect alarmsysteem voor je. Verplicht de verzekering je e.e.a. Vraag dit dan even bij ons na, want er zitten wat voor- en nadelen en beperkingen aan een draadloze Ajax voor zakelijk gebruik! Met de HUB 2 en de Fibra is dat weer anders, er zijn inmiddels veel meer mogelijkheden om ook de hogere risico's af te dekken.

Review en nadelen Ajax Security HUB 1 alarmsysteem:

(heb hem nu drie jaar zelf thuis uitgeprobeerd en bij circa 100 klanten geïnstalleerd)

- Het alarmsignaal van de Ajax Security app op je telefoon is niet te veranderen en je schrikt je helemaal kapot als die afgaat.

- Het dataverbruik van de Ajax Hub betreft de backup verbinding is ook heel erg hoog, het hoogste verbruik van alle alarmsystemen. (duur abonnement voor backup dus waarmee hij al snel afvalt ten opzichte van de Jablotron of Risco)

- Het Ajax HUB 1 alarmsysteem kon maar bediend worden met één schakelcode per code bedienpaneel. Met de komst van Hub2 is dat veranderd.

- De afstandsbediening van het Ajax alarmsysteem is bol en wordt vaak per ongeluk ingedrukt in de handtas of broekzak. De handzender is er gelukkig ook digitaal in de Ajax Security App. Deze werkt natuurlijk wel super goed.

- De batterijstatus geeft bij de HUB 1 de hele tijd 100% aan en ineens is de batterij dan wel leeg. Bij de HUB 2 is dat verholpen.

- Er zit bij de HUB 1 géén deurbelfunctie op, dus als de voor- of achterdeur open gaat dan kun je bij de meeste alarmsystemen een ding/dong aan of uitzetten via je codebedienpaneel. Deze functie heeft had de 1e versie Ajax HUB 1 alarmsysteem niet. Alle andere alarmsystemen die wij kennen hebben dat wel. Deze functie is ook super makkelijk voor een opritbelletje of iets dergelijks.

- Dan heeft de Ajax Security HUB 1 ook geen 'stil' inschakelstand de 'bed stand' dus stil inschakelen omdat de kinderen op bed liggen bijvoorbeeld. De in en uitlooppiep eigenlijk, dus de vertragingstijd zet je aan- of uit in de instellingen en that's it. Bij de Ajax HUB 2 kan dat allemaal wel. Dat is echt wel een goede verbetering.

- Het Ajax alarmsysteem kan ook geen volgzones aan. Dus een zone is 'vertraagd alarm' of 'direct alarm'. Bijv.: De detector in de gang mag pas vertraagd zijn wanneer de voordeur geopend is. Dat noemen we een follower alarmzone. Dus als ze door het zijraam komen zonder de deur eerst te openen, moet de detector in de gang wél 'direct alarm' geven en niet pas na 60 seconden inlooptijd.

- De draadloze buitenmelders Ajax Motion Protect outdoor werken hartstikke goed maar gaan bij regen in een 'Anti Masking alarm'. Niks ernstigs maar wel irritant. Inmiddels is hier een beschermkapje voor gemaakt en heeft de buitendetector hier minder of geen last meer van.

- Het openmaken van de componenten om de batterijen te vervangen vergt de juiste kennis en het juiste gereedschap ander maak je het zomaar kapot, want het is allemaal heel fragiel en klein. Mooi design, maar niet gemaakt om vaak open gemaakt te worden. Dus dit kun je het beste aan de professional over laten.

Review voordelen Ajax Security alarmsysteem vs Jablotron, Risco of Satel:

- Iedereen met een beetje technisch inzicht kan het zelf installeren.

- Duidelijke beschrijvingen en duidelijke handleiding (digitaal zelfs in de app)

- De prijs kwaliteitsverhouding van Ajax is supergoed.

- Het systeem ziet er mooi uit en past in elk interieur.

- Ze hebben er echt wel over nagedacht en heeft leuke features.

- De batterijduur van Ajax alarmsystemen is ook duurzaam en gaan 'jaren' mee.

- Er zijn hartstikke veel leuke home automation gadgets van Ajax te koop.

- Draadloze glasbreuk of deur- magneetcombinatie Tril/ tilt schoksensor zorgen voor een goede schildetectie.

- Over het algemeen is het bereik van het draadloze signaal ook erg goed van Jablotron en Risco ook trouwens.

- Met de komst van de HUB 2 van het Ajax Security alarmsysteem zijn veel dingen aangepast en verbeterd.

Alle bij Ajax Security HUB1 alarmsysteem opgenoemde nadelen heb je bij Risco, Satel en Jablotron alarmsystemen niet!

Jablotron alarmsystemen kunnen tot grade 2 en mogen net als Ajax alarmsystemen nooit voor hogere risicoklasse worden geïnstalleerd. Risco en Satel gaan wél tot de hogere risicoklasses dus tot risicoklasse 4 en high-end maatwerk. Alles is netjes in te stellen en te programmeren naar wens van de installateur en de gebruikers. Nadeel is wel dat je daarvoor een cursus moet doen bij Satel soms meerdere sessies nodig hebt om alles te begrijpen.

Deze merken zijn dus een tikkeltje duurder, maar in veel hoger risico gevallen beter omdat ze veel meer parameters hebben die ingesteld kunnen worden en veel meer gericht zijn op 'multi users' en hogere risicoklasses, en eventueel een stukje toegangscontrole.

Jablotron alarmsysteem is een grade twee alarmsysteem en heeft een uitgesproken tijdloos design

Inmiddels hebben wij door de jaren heen honderden Jablotron's geïnstalleerd en nog steeds in beheer, van de Profi 60, tot de Oasis 80 en nu de Jablotron 100 serie. Tot grade 2 komen we hier ook goed mee weg en zijn de gebruikers tevreden over Jablotron. Met name de App werkt goed en snel. Over het design zijn de meningen verdeeld en de mogelijkheden qua keus in uiterlijk absoluut beperkt tot strak, vierkant en wit.

Het display van het codebedienpaneel van de Jablotron 100, daarvan zijn de lettertjes erg klein. Dit is voor oudere mensen vaak minder prettig.

Verder is de Jablotron een kneitergoed alarmsysteem waarmee wij al heel veel mensen hebben blij gemaakt. En nog steeds doen!

Risco en Satel hebben bijvoorbeeld weer veel meer keus in mooie codebedienpanelen en elegantere behuizingen

Ook zijn de magneetcontactjes voor op deuren en ramen weer wat mooier vorm gegeven dan Jablotron. Ajax Security componenten blijven toch écht het aller- mooist.

Zoveel mensen zoveel wensen en over smaak valt niet te twisten!

In onze showroom kun je altijd komen kijken wat het verschil nou precies is tussen Jablotron 100 vs Ajax Security draadloos alarmsysteem. Satel en Risco is ook uitgestald, dus maak een afspraak en kom gerust even langs. Binnenkort hebben wij ook de Ajax Fibra, het bedrade alarmsysteem van Ajax in onze showroom hangen. Dan kunnen we daar ook een goede review voor maken.

De voorkeur van onze monteurs is overigens wel het installeren van een Jablotron of Risco alarmsysteem, want die zijn het beste te installeren en het prettigste te programmeren!

Wilt u na deze gefundeerde review over Ajax vs Jablotron of Risco alarmsysteem meer weten over welk systeem het beste bij u én uw budget past?

Maak een afspraak! 085 0768990

Onze werkplaats, kantoor en showroom in Zaltbommel (zijn op afspraak) geopend, dus bel ons!

Dan maken wij even tijd zodat wij uw specifieke vragen goed kunnen beantwoorden en u direct kunnen voorzien van het juiste advies. We maken dan samen even een 'voor- en nadelen lijstje' en we kijken dan naar wat wel en niet verstandig is om te doen. Zo kunnen we tevens inschatten wat de verwachtingen zijn en het op de beste mogelijke manier met u afstemmen.

Klik hier voor Gratis E-book

E-Book Beveiligingtips
  • 0
  • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.