Regelgeving camerabewaking, AVG, privacy en openbare weg

Marcel Theunissen
23-02-21
  • 0
  • 0

Mag je zomaar camera's plaatsen op de openbare weg, de straat en daarmee ook het terrein van je buren opnemen?

Nee natuurlijk mag dat niet! Niet 'zomaar' in ieder geval, daar kunnen zelfs hoge boetes op staan. Een 'onschuldige' selfie met andere mensen erop die ongevraagd en zonder toestemming op bijvoorbeeld sociale media worden gezet is, of kan eigenlijk strafbaar zijn... Het feit is wel dat er een heel grijs gebied en onwetendheid over dit onderwerp is. Als er een strafbaar feit is gepleegd dan vindt iedereen het ineens wél prettig dat er van alles is opgenomen. De politie is er ook altijd heel erg blij mee als er duidelijke beelden zijn opgenomen. 

De regelgeving is vrij simpel en mag er best veel, zolang het camerasysteem maar opvallend is gemonteerd 
Wanneer het gaat om het beschermen van eigendommen, van zowel een bedrijf of particulier mag er heel veel. Er moet wel een gerechtvaardigd belang zijn voor camerabewaking. De camera's moeten opvallend zijn gemonteerd en het moet middels duidelijke stickers of borden worden aangegeven dat er camerabewaking van toepassing is. Wanneer het gaat om verborgen camera's, stiekeme camera's, camera's in toiletten, sauna's, kleedruimtes en dergelijke is dat altijd verboden. Men noemt dat 'heimelijk cameratoezicht' en dat is echt uit den boze en mag gewoon niet. Hetzelfde als geluid opnemen, dat mag ook niet zomaar en al helemaal niet op de werkplek. Een particulier onderzoeksbureau of erkend beveiligingsbedrijf kan u adviseren in wat wel- en niet mag. 

Een eigen woning, privéterrein en privé bezit opnemen mag natuurlijk wel, maar er moet volgens de wet zoveel mogelijk rekening worden gehouden met 'zo min mogelijk' openbare weg. Bij de buren naar binnen kijken mag absoluut niet! Als het doel is om de eigen auto of toegangspoort te beveiligen mag het terrein van de buren mee gefilmd worden. Het is natuurlijk wel erg netjes om dit even met de buurtjes te overleggen, hun ramen digitaal te maskeren en hen het beeld laten zien wat u live kunt kijken en wat dan ook opgenomen wordt. De openbare weg mag officieel ook niet opgenomen worden, maar onze ervaring is dat de politie maar al te blij is met deze camerabeelden wanneer er een strafbaar feit of inbraak gepleegd is. U kunt uw camera's zelfs aanmelden op de website van camera in beeld, waar de Politie live kan inkijken bij calamiteiten. U geeft hen dan live toegang tot uw camera's. 

    Onderstaande punten zijn 'in elk geval' erg belangrijk om rekening mee te houden.

    • Bewaartermijn camerabeelden is 28 dagen, dus 4 weken.
    • Een strafbaar feit mag zolang bewaard worden als nodig.
    • Heimelijk cameratoezicht mag alleen via POB, via melding Autoriteit Persoonsgegevens en DPIA.
    • Overtreden of publiceren van personen, portret tonen kan dus leiden tot boetes van de 4e categorie € 21.750,-
    • Alles valt onder de AVG / altijd opvallend 'CAMERABEWAKING' bordjes plaatsen ter kennisgeving.
    • Kentekens opnemen zijn ook persoonsgegevens.
    • Temperatuur meten valt onder gezondheidsgegevens, dan moet een DPIA opgesteld worden.
    • Winkeliers en ondernemers MOETEN een AVG (dat is de wet) verwerkersregister hebben en een DPIA, dit MOET inzichtelijk zijn voor mensen die ernaar vragen. DPIA is Data Protection Impact Assessment.
    • Grondslag AVG camerabeveiliging is 'een gerechtvaardigd belang' om diefstal te voorkomen en opsporing te vergemakkelijken.
    • Particulieren zijn het niet verplicht, als de beelden in huiselijke kring blijven.
    • Videodeurbellen. Het is dus eigenlijk niet toegestaan omdat het, het publieke domein opnemen is. De Ring en soortgelijke deurbellen vallen dus onder 'heimelijk' cameratoezicht en is niet toegestaan. Plak dus duidelijke 'camerabewaking stickers' dat voorkomt geneuzel.   
    • AVG geldt overigens niet voor Politie en Justitie. 
    • Mensen mogen een klacht indienen wanneer hun terrein ongevraagd wordt gefilmd. Klacht indienen, kan bij de AP (autoriteit persoonsgegevens). Er kan bezwaar gemaakt worden maar rechters verbieden niet vaak een camera, maar wel een stukje maskeren bijvoorbeeld. Vaak weegt het doel van de camerabewaking zwaarder dan de inrit of het erf van de buren.
    • Portretten mogen nooit getoond worden, is dus strafbaar, de Politie mag dat wel! Nadat het gepubliceerd is op de website van de Politie mag dat weer wel! Mag je portretten tonen van winkeldieven of filmpjes van inbrekers? Nee dus, totdat de Politie ze zelf gepubliceerd heeft.

    Camerabewaking op werkplek mag dat zomaar?

    Camerabewaking op de werkplek mag niet zomaar, ook hier moet er sprake zijn van een gerechtvaardigd belang. De werkgever moet wel een privacy-toets laten uitvoeren en alle belangen tegen elkaar afwegen. Het doel moet zijn, het tegengaan van diefstal en fraude. De camerabewaking moet een onderdeel zijn van een totaalpakket aan beveiligingsmaatregelen. Bij grote bedrijven moet vooraf de ondernemersraad zijn betrokken zodat alles vooraf goed in kaart wordt gebracht om de privacy van medewerkers en bezoekers niet onnodig te schaden. 

    "Onze ervaring is, dat het over het algemeen ook goed wordt geaccepteerd door werknemers. Zeker in magazijnen, opslag, loodsen, werkplaatsen en parkeerterreinen, nabij overheaddeuren en in- en uitgangen is het tegenwoordig heel normaal dat er camerabewaking van toepassing is."   

    Regelgeving betreft dashcam of dashboard camera met opname

    Mag een dashboardcamera zomaar? Ja dat mag, want het is geen vaste opstelling. Camerabeelden opnemen mag altijd, zolang het maar geen vaste opstelling is. Dus mag een auto helemaal vol gehangen worden met camera's en ermee rond rijden? Ja dat mag. Mag het opgenomen worden, ja dat mag. Hoe lang mogen de beelden bewaard worden, circa 28 dagen dus 4 weken, mits er een strafbaar feit op staat dan mag het zolang bewaard worden als nodig voor de gerechtsgang nodig is.

    Beelden van een dashcam met persoonsgevens erop zoals gezichten, persoonlijke kenmerken en kentekens vallen dus allemaal onder de AVG wetgeving. 

    Wat kost een goed camerasysteem met een professionele videointercom? 

    Bronnen: www.autoriteitpersoongegevens.nl en www.rechtspraak.nl vonnissen met camerabeelden

    Beveilig uw bezit en krijg (weer) volledige controle (op afstand) via bijvoorbeeld uw smartphone of via de meldkamer. Beveiliging is bij iedereen nét even anders en eigenlijk altijd een beetje maatwerk. Door ineens de juiste keuze te maken weet u zeker dat u voor de komende jaren alles ineens goed geregeld heeft! Laat u daarom adviseren door onze professionals. Hoe stellen wij een beveiligingsplan op?

    Maak een afspraak! 085 0768990

    Locked Safe Holland & LSH Security zijn erkende specialisten op het gebied van inbraak en brandbeveiliging, met een eigen professionele bewakingsdienst voorzien wij als een van de weinige (misschien wel de enige) in Nederland deze unieke totaal service. Het specialisme ligt erin om inbrekers te ontmoedigen en daarmee inbraken te voorkomen. Dat wilt u toch ook?

    Feel Safe, Go Locked Safe! Benieuwd hoe? Maak een persoonlijke afspraak voor een offerte op maat. Contact & route

    Of bel ons, u krijgt direct persoonlijk contact!

    Maak een afspraak! 085 0768990

    Mag je zomaar camera's plaatsen op de openbare weg, de straat en daarmee ook het terrein van je buren opnemen?

    Nee natuurlijk mag dat niet! Niet 'zomaar' in ieder geval, daar kunnen zelfs hoge boetes op staan. Een 'onschuldige' selfie met andere mensen erop die ongevraagd en zonder toestemming op bijvoorbeeld sociale media worden gezet is, of kan eigenlijk strafbaar zijn... Het feit is wel dat er een heel grijs gebied en onwetendheid over dit onderwerp is. Als er een strafbaar feit is gepleegd dan vindt iedereen het ineens wél prettig dat er van alles is opgenomen. De politie is er ook altijd heel erg blij mee als er duidelijke beelden zijn opgenomen. 

    De regelgeving is vrij simpel en mag er best veel, zolang het camerasysteem maar opvallend is gemonteerd 
    Wanneer het gaat om het beschermen van eigendommen, van zowel een bedrijf of particulier mag er heel veel. Er moet wel een gerechtvaardigd belang zijn voor camerabewaking. De camera's moeten opvallend zijn gemonteerd en het moet middels duidelijke stickers of borden worden aangegeven dat er camerabewaking van toepassing is. Wanneer het gaat om verborgen camera's, stiekeme camera's, camera's in toiletten, sauna's, kleedruimtes en dergelijke is dat altijd verboden. Men noemt dat 'heimelijk cameratoezicht' en dat is echt uit den boze en mag gewoon niet. Hetzelfde als geluid opnemen, dat mag ook niet zomaar en al helemaal niet op de werkplek. Een particulier onderzoeksbureau of erkend beveiligingsbedrijf kan u adviseren in wat wel- en niet mag. 

    Een eigen woning, privéterrein en privé bezit opnemen mag natuurlijk wel, maar er moet volgens de wet zoveel mogelijk rekening worden gehouden met 'zo min mogelijk' openbare weg. Bij de buren naar binnen kijken mag absoluut niet! Als het doel is om de eigen auto of toegangspoort te beveiligen mag het terrein van de buren mee gefilmd worden. Het is natuurlijk wel erg netjes om dit even met de buurtjes te overleggen, hun ramen digitaal te maskeren en hen het beeld laten zien wat u live kunt kijken en wat dan ook opgenomen wordt. De openbare weg mag officieel ook niet opgenomen worden, maar onze ervaring is dat de politie maar al te blij is met deze camerabeelden wanneer er een strafbaar feit of inbraak gepleegd is. U kunt uw camera's zelfs aanmelden op de website van camera in beeld, waar de Politie live kan inkijken bij calamiteiten. U geeft hen dan live toegang tot uw camera's. 

      Onderstaande punten zijn 'in elk geval' erg belangrijk om rekening mee te houden.

      • Bewaartermijn camerabeelden is 28 dagen, dus 4 weken.
      • Een strafbaar feit mag zolang bewaard worden als nodig.
      • Heimelijk cameratoezicht mag alleen via POB, via melding Autoriteit Persoonsgegevens en DPIA.
      • Overtreden of publiceren van personen, portret tonen kan dus leiden tot boetes van de 4e categorie € 21.750,-
      • Alles valt onder de AVG / altijd opvallend 'CAMERABEWAKING' bordjes plaatsen ter kennisgeving.
      • Kentekens opnemen zijn ook persoonsgegevens.
      • Temperatuur meten valt onder gezondheidsgegevens, dan moet een DPIA opgesteld worden.
      • Winkeliers en ondernemers MOETEN een AVG (dat is de wet) verwerkersregister hebben en een DPIA, dit MOET inzichtelijk zijn voor mensen die ernaar vragen. DPIA is Data Protection Impact Assessment.
      • Grondslag AVG camerabeveiliging is 'een gerechtvaardigd belang' om diefstal te voorkomen en opsporing te vergemakkelijken.
      • Particulieren zijn het niet verplicht, als de beelden in huiselijke kring blijven.
      • Videodeurbellen. Het is dus eigenlijk niet toegestaan omdat het, het publieke domein opnemen is. De Ring en soortgelijke deurbellen vallen dus onder 'heimelijk' cameratoezicht en is niet toegestaan. Plak dus duidelijke 'camerabewaking stickers' dat voorkomt geneuzel.   
      • AVG geldt overigens niet voor Politie en Justitie. 
      • Mensen mogen een klacht indienen wanneer hun terrein ongevraagd wordt gefilmd. Klacht indienen, kan bij de AP (autoriteit persoonsgegevens). Er kan bezwaar gemaakt worden maar rechters verbieden niet vaak een camera, maar wel een stukje maskeren bijvoorbeeld. Vaak weegt het doel van de camerabewaking zwaarder dan de inrit of het erf van de buren.
      • Portretten mogen nooit getoond worden, is dus strafbaar, de Politie mag dat wel! Nadat het gepubliceerd is op de website van de Politie mag dat weer wel! Mag je portretten tonen van winkeldieven of filmpjes van inbrekers? Nee dus, totdat de Politie ze zelf gepubliceerd heeft.

      Camerabewaking op werkplek mag dat zomaar?

      Camerabewaking op de werkplek mag niet zomaar, ook hier moet er sprake zijn van een gerechtvaardigd belang. De werkgever moet wel een privacy-toets laten uitvoeren en alle belangen tegen elkaar afwegen. Het doel moet zijn, het tegengaan van diefstal en fraude. De camerabewaking moet een onderdeel zijn van een totaalpakket aan beveiligingsmaatregelen. Bij grote bedrijven moet vooraf de ondernemersraad zijn betrokken zodat alles vooraf goed in kaart wordt gebracht om de privacy van medewerkers en bezoekers niet onnodig te schaden. 

      "Onze ervaring is, dat het over het algemeen ook goed wordt geaccepteerd door werknemers. Zeker in magazijnen, opslag, loodsen, werkplaatsen en parkeerterreinen, nabij overheaddeuren en in- en uitgangen is het tegenwoordig heel normaal dat er camerabewaking van toepassing is."   

      Regelgeving betreft dashcam of dashboard camera met opname

      Mag een dashboardcamera zomaar? Ja dat mag, want het is geen vaste opstelling. Camerabeelden opnemen mag altijd, zolang het maar geen vaste opstelling is. Dus mag een auto helemaal vol gehangen worden met camera's en ermee rond rijden? Ja dat mag. Mag het opgenomen worden, ja dat mag. Hoe lang mogen de beelden bewaard worden, circa 28 dagen dus 4 weken, mits er een strafbaar feit op staat dan mag het zolang bewaard worden als nodig voor de gerechtsgang nodig is.

      Beelden van een dashcam met persoonsgevens erop zoals gezichten, persoonlijke kenmerken en kentekens vallen dus allemaal onder de AVG wetgeving. 

      Wat kost een goed camerasysteem met een professionele videointercom? 

      Bronnen: www.autoriteitpersoongegevens.nl en www.rechtspraak.nl vonnissen met camerabeelden

      Beveilig uw bezit en krijg (weer) volledige controle (op afstand) via bijvoorbeeld uw smartphone of via de meldkamer. Beveiliging is bij iedereen nét even anders en eigenlijk altijd een beetje maatwerk. Door ineens de juiste keuze te maken weet u zeker dat u voor de komende jaren alles ineens goed geregeld heeft! Laat u daarom adviseren door onze professionals. Hoe stellen wij een beveiligingsplan op?

      Maak een afspraak! 085 0768990

      Locked Safe Holland & LSH Security zijn erkende specialisten op het gebied van inbraak en brandbeveiliging, met een eigen professionele bewakingsdienst voorzien wij als een van de weinige (misschien wel de enige) in Nederland deze unieke totaal service. Het specialisme ligt erin om inbrekers te ontmoedigen en daarmee inbraken te voorkomen. Dat wilt u toch ook?

      Feel Safe, Go Locked Safe! Benieuwd hoe? Maak een persoonlijke afspraak voor een offerte op maat. Contact & route

      Of bel ons, u krijgt direct persoonlijk contact!

      Maak een afspraak! 085 0768990

      • 0
      • 0

      Opmerkingen (0)

      Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.