Beveiligingscertificaat verzekering Borg of VEB certificaat. Wat is het verschil?

Marcel Theunissen
01-05-19
  • 0
  • 0

Borg of VEB Beveiligingscertificaat?

Wat is beter een Borg of een VEB certificaat?

Het maakt helemaal niets uit, beide zijn goed!

In bovenstaande afbeelding heb ik duidelijk gemaakt dat er landelijk één regeling is. Het CCV in het midden, links Borg en rechts VEB heeft een regeling bedacht met voorwaarden en eisen waar een beveiligingsplan aan moet voldoen; de VRKI (verbeterde risicoklasse indeling). De verzekeraars willen dat er goed wordt nagedacht over de complete beveiliging. Met andere woorden;

"Hoe zou u zichzelf beveiligen als u zich niet zou kunnen verzekeren?"

Het beveiligingsplan moet opgesteld zijn door iemand met een erkend TBV of TBMB diploma. TBV staat voor Technicus Beveiligingsinstallaties en TBMB staat voor Technisch Beheerder Mechanische Beveiliging. TBV is vooral op elektronische beveiliging gericht en TBMB meer op Bouwkundige beveiliging als zijnde hang en sluitwerk.

De VEB is de belangrijkste branchevereniging van de MKB beveiligingsinstallateurs. Bij hen is bekend welke bedrijven voldoen aan de eisen, zodat u weet dat u met een specialist te maken heeft die zou moeten weten waar hij mee bezig is. Tegenwoordig zijn de TBV ‘ers en TBMB ‘ers Geregistreerd en moeten elk jaar verplicht op herhalingscursus om op het juiste kennisniveau te blijven.

De meeste verzekeringsmaatschappijen adviseren een Borgcertificaat. Het is jammer dat dit vaak nog standaard in hun systemen staat.

De VEB regeling is net zo goed en gebruikt dezelfde VRKI tools als Borg erkende beveiligingsbedrijven. De verbeterde risicoklasse indeling, de VRKI wordt elk jaar aangepast of aangescherpt. Borg en VEB doen dus precies hetzelfde om aan de gestelde risicoklasse te voldoen.

Heeft u voor de verzekering een Borg of VEB beveiligingscertificaat nodig, of heeft u een Borg of VEB opleverbewijs nodig?

Heeft u dit verzekeringsbewijs of beveiligingscertificaat daadwerkelijk nodig?

Eigenlijk heeft u deze alléén nodig, wanneer uw verzekering dat eist. Zolang u verzekerd bent heeft u het niet nodig. Aan de hand van de VRKI risicomatrix voor woningen of bedrijven kunt u inschatten in welke risicoklasse u zit.

Zéker voor de particulier, want de truc van de verzekeraars is dat u wellicht een paar tientjes korting krijgt op uw jaarlijkse verzekeringspremie, met een alarmsysteem of het politiekeurmerk.

Maar… nu komt de truc; als u per ongeluk uw alarmsysteem niet correct hebt aangezet en er wordt ingebroken, dan vragen ze een uitdraai van de meldkamer, of ze vragen naar het logboek op om na te kijken of uw alarm wel aan stond.

Is dit niet het geval, of zat uw deur of raam niet op slot, dan bent u dus NIET verzekerd en krijgt u helemaal niets uitbetaald. Helaas pindakaas!

Beveiligngscertificaat of Opleverbewijs?

Het verschil tussen een VEB of Borg Verzekeringsbewijs is: Voor de gemiddelde ondernemer die niet dagelijks met beveiliging bezig is, is dit meestal lastig uit te leggen. Maar, een;

Een opleverbewijs: een 'deelverklaring' / dus óf het hang- en sluitwerk voldoet aan de gestelde eisen, óf het alarmsysteem voldoet aan de gestelde eisen. Alles is geïnstalleerd door een erkend beveiligingsbedrijf en volgens de gestelde regels.

Er kan dan een deelverklaring worden afgegeven en deze deelverklaring heet een ‘opleverbewijs’.

Er is een opleverbewijs voor 'bouwkundige beveiliging' (o.a. hang- en sluitwerk) en een opleverbewijs voor de alarminstallatie, inclusief verbinding(en) naar de eventuele meldkamer.

En een;

Certificaat of Beveiligingscertificaat: één 'compleet kwaliteitsdocument' dat aangeeft dat zowel het hang- en sluitwerk/ bouwkundig en het alarmsysteem inclusief de rest van beveiligingsplan geheel aan de regelgeving voldoet. Alles staat uitgeschreven in één document en er kan een beveiligingscertificaat worden uitgegeven.

Dit mag ook een 'maatwerk' oplossing zijn bedacht door een geregistreerde TBV’er Technicus Beveiliging- installaties of S.I.B. (specialist inbraakbeveiliging). Maatwerk wil zeggen dat de gestelde eisen gelijk moeten zijn aan.

Vaak is het bij bestaande panden bouwkundig gezien niet mogelijk om een beveiligingscertificaat uit te geven, terwijl de verzekeringsmaatschappij dat wel eist.

Hetgeen dat een Borg of VEB erkend beveiligingsbedrijf dan kan aanbieden, zijn twee deelverklaringen. Eén opleverbewijs voor het alarm en één voor de bouwkundige maatregelen.

Als er namelijk maar 'iets' van de gestelde eisen niet haalbaar is, kan er géén beveiligingscertificaat worden afgegeven.

Dat zorgt dus altijd voor een spanningsveld tussen het erkende beveiligingsbedrijf, de klant én de tussenpersoon of verzekeringmaatschappij.

Alle facetten van het beveiligingsplan moeten worden meegenomen.

Namelijk;

  • Organisatorische maatregelen (alle beveiligingsmaatregelen die u zelf moet nemen en van op de hoogte moet zijn)
  • BK Bouwkundige (hang- en sluitwerk)
  • EL Elektronische (alarmsysteem)
  • CO Compartimentering (kluizen, kluisruimte)
  • ME Meeneembeperkende maatregelen (mistmachines ruimtes barricaderen, vastleggen van dure apparaten, merken van spullen)
  • ATS is de doormeldingsmethode via internet met eventuele backup verbinding.
  • De PAC is de particuliere alarmcentrale met klant specifiek afgestemde opvolgprotocollen en bloktijden RE Reactie
  • alarmopvolging door sleutelhouders of erkende bewakingsdienst en in veel gevallen ook de politie.

Een beveiligingscertificaat of maatwerk wordt meestal alleen in de hogere risicoklasse’s gerealiseerd, omdat dit meestal toch een duurdere aangelegenheid is.

Heeft u een beveiligingscertificaat of opleverbewijs nodig voor uw bedrijf, winkel of woning?

Natuurlijk kan dat. Doen wij dat gratis? Nee. Waarom niet? Omdat er ontzettend veel aandacht, tijd en energie in gaat zitten.

Het beveiligingsbedrijf is hoofdelijk aansprakelijk te stellen door de opdrachtgever voor de geleden inbraakschade als er ook maar een klein dingetje afwijkt van de gestelde norm.

U kunt zich dus voorstellen dat er een enorm spanningsveld ligt tussen enerzijds de opdrachtgever en het beveiligingsbedrijf. En anderzijds tussen de ondernemer en de verzekeringsmaatschappij. Het beveiligingsbedrijf is dan de kwaaie pier, of 'de brenger van het slechte nieuws'. Want die moet gaan vertellen dat de ondernemer die nét verhuisd is even twintigduizend euro mag neertellen, omdat hij andere deuren en kozijnen moet laten plaatsten met 'gekeurd hang en sluitwerk', een paar mistmachines en een compleet gecertificeerd met bedrading aangesloten alarmsysteem mét Anti Masking detectoren mag gaan plaatsen. Dan is er nog niet eens gesproken over alle jaarlijkse kosten aan meldkamer en bewakingsdienst.

Bij een maatwerkbeveiligingsplan, wat eigenlijk in bijna alle gevallen zo is, omdat geen enkel pand en risico hetzelfde is,

Moet het beveiligingsbedrijf zich kunnen verantwoorden voor de genomen maatregelen. Dat terwijl er vaak ook nog een 'prijsissue' van de klant is. Zoveel mogelijk beveiliging, voor zo min mogelijk geld. Achteraf wordt er dan gezegd; "En draai dan ook even zo'n beveiligingscertificaat uit!" Die hebben we nodig voor de verzekering...

Wilt u een beveiligingscertificaat, opleverbewijs of maatwerk voor uw woning of bedrijfspand?

Een opleverbewijs voor Risicoklasse 1 en 2 is meestal geen probleem en leveren we indien gewenst GRATIS af bij installatie van het alarmsysteem of het geleverde en geïnstalleerde hang- en sluitwerk.

Vanaf VRKI Risicoklasse 3 en hoger berekenen wij € 150,- excl. btw. per uur voor het opstellen van het intakedocument, de nulmeting en een maatwerk beveiligingsplan.

Gemiddeld zijn wij inclusief de opname, het uitschrijven van het beveiligingsplan en het maken van een duidelijke beveiligingsplantekening en het overleg tussen opdrachtgever en verzekeraar 10 uur bezig.

Voordelen van een Borg of VEB erkend beveiligingsbedrijf zijn;

Dat ze jaarlijks worden getoetst door door externe partij. Er vindt dus jaarlijks een audit plaats (op kantoor én bij een klant) om te zorgen dat alles volgens wettelijk bepaalde regels en installatievoorschriften gaat. Vastgestelde regels, zoals de wet bescherming persoonsgegevens en de verklaring van betrouwbaarheid voor al het in dienst zijnde personeel. Dat aan alle verzekeringseisen wordt voldaan, zoals aansprakelijkheid en of alle afdrachten netjes verlopen etc, etc.

Het aller belangrijkste van het gehele VRKI verhaal is dat aan alle 'regeltjes' moet worden voldaan, zodat de verzekeringsmaatschappij de schade netjes uitkeert als er wordt ingebroken en de opdrachtgever én het beveiligingsbedrijf volledig zijn ingedekt.

Moet u van uw verzekeringsmaatschappij een beveiligingscertificaat van uw genomen beveiligingsmaatregelen overhandigen?

U kunt dan het beste even contact met ons opnemen.

  • 0
  • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.