Beveiliging met mistmachine, Verzekeraars hebben mist in hun kop!

Marcel Theunissen
01-01-19
  • 0
  • 0

Elk jaar worden de verzekeringseisen aangepast aan de hand van nieuwe inbraakmethodes. Dit wordt vastgelegd in de VRKI (de verbeterde risicoklasse indeling) opgesteld door het verbond van verzekeraars en het CCV (centrum criminaliteit en veiligheid) in samenwerking met de brancheorganisaties. Alle VEB en Borg gecertificeerde beveiligingsbedrijven moeten op zowel organisatorisch, bouwkundig, elektronisch, compartimentering, meeneem-beperkende en reactieve beveiligingstoepassingen worden bijgeschoold en met regelmaat op herhalingscursus.

Dit is een goede zaak! De methodiek van inbreken verandert namelijk wel degelijk. Inbrekersgereedschap is gemakkelijk via internet te bestellen en via YouTube kun je zien hoe je het beste een cilinderkern of sterker nog een hele cilinder eruit kunt trekken. Vervolgens wordt met een bouwsleutel elke ‘dure’ meerpuntssluiting simpel geopend. Easy as that!

Voor uw beeldvorming; Ramkraken gebeuren op de meest lompe manieren, terwijl ze niet eens weten wat de buit precies is. Een zwarte Volkswagen golf stelen, een paar kentekenplaten van een andere zwarte golf vlak vóór de kraak erop plakken en ze rijden hem zo achteruit naar binnen. Een stalen rolluik achter de winkelpui? geen probleem, twee keer rammen en ze zijn alsnog binnen. De vluchtauto en een paar iele mannetjes met zwarte mutsen en donkere kleding staan al klaar. Andere onherkenbare mannetjes grijpen wat ze grijpen kunnen en weg zijn ze. Dit hele proces duurt plus minus 6 minuten minuten.

Inbraken via het dak, we hebben het al diverse malen meegemaakt. Van bouwmarkt tot luxe fietsenhandel. De schade is niet te overzien. Dieven plannen hun inbraak in de dagsituatie, kijken hoe het pand beveiligd is; hangen er camera’s? waar zitten de bewegingsmelders? etc. Je kunt aan de inbraakmethode zien hoeveel voorbereiding ze hebben getroffen. We maken mee dat er is ingebroken, er voor een fortuin is weggehaald en het risicoklasse 3 alarm niet eens is afgegaan. (Het was gelukkig niet ons alarmsysteem, we deden enkel de alarmopvolging)

De fanatieke lokale beveiligingsdienst of de Politie hebben ten tijde van een ‘raak’ alarm ‘geverifieerd’ vaak tussen de vijf en vijftien minuten de tijd nodig om bij het risico object te komen. Nog niet te spreken over de bekende landelijke beveiligers die vaak tussen de 30 en 45 minuten de tijd nodig hebben om ter plaatse te zijn. Het komt zelfs voor dat ze helemaal niet komen kijken, maar goed 'dat is niet zo erg want dan krijgt de klant toch gewoon géén alarm rit in rekening gebracht'.

De schade bij zo’n ramkraak voor de klant is heftig, ook emotioneel, zij weten niet waar ze moeten beginnen en liggen een paar weken volledig uit de running. Je bent waarschijnlijk een gedeelte van je voorraad kwijt, je pand ligt overhoop en alles wat netjes en strak was is dan rommelig.

Maar… we zijn wel verzekerd! Ja dat klopt, dat is heel fijn maar het leed is al geleden, je hebt een verschrikkelijke omzetderving en de tijd niet vrij om je met je bedrijf bezig te houden. Die tijd die je als MKB‘er zo hard nodig hebt om alle eindjes aan elkaar te knopen moet nu worden gestoken in dingen waar je je simpelweg niet mee bezig kunt houden.

Vanaf mei dit jaar is de nieuwe VRKI beschikbaar, namelijk de VRKI 2.0. Vanaf 1 januari 2019 moeten wij als erkende beveiligingsbedrijven onze beveiligingsplannen hierop gaan toespitsen. Nieuwe regels voor een nieuw arsenaal aan inbraakmethodes.

Het tijdstip van de allereerste inbraakmelding moet zo vroeg mogelijk zijn. Dat is belangrijk omdat de bewakingsdienst dan kan worden aangestuurd terwijl de mistgenerator de plaats vol 'poeft' zodra de inbreker ook maar één voet heeft binnen gezet! De verzekeraars vinden het dus verstandig om vanaf risicoklasse 2 bij goederen met een hoge attractiviteit al een mistgenerator te plaatsen. Ook wij sluiten ons hier bij aan, want met een goed 'poefende’ mistgenerator laten ze je spullen écht staan, je ziet dan namelijk werkelijk geen hand meer voor ogen.

Dit is helaas géén goedkope oplossing, want ook bij deze geldt; goedkoop is duurkoop.

Laat een goed plan maken door een specialist, gebruik alleen de beste producten en ga uit van de meest inventieve daders. Op deze manier blijven we ze altijd een stapje voor!

  • 0
  • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.