Waarom Verisure Securitas direct klant worden geen goed idee is

Marcel Theunissen
01-04-21
 • 0
 • 0

Over schijnveiligheid, betrouwbaarheid en praatjes.

Ik ben geboren tussen de alarmsysteemdoosjes (die spaarde ik) en opgegroeid als zoon van (ex) Politieagent en inbraakbeveiligings-specialist (Toine Theunissen) oprichter van Locked Safe Holland Beveiliging b.v. ruim 36 jaar geleden. Wij maken al 36 jaar maatwerk beveiligingsplannen, de meeste klanten zijn al meer dan 20 jaar klant. Van het monteren van inbraakwerend hang- en sluitwerk tot en met de alarmopvolging en alles wat daar tussen zit. Honderden beveiligingsplannen binnen- en buitenterrein-; alarm;- en camerasystemen heb ik gemonteerd om inbrekers tegen te houden. Ik heb zoveel panden en kruipruimtes gezien, daar kan het televisieprogramma 'The most dirty jobs' nog een puntje aan zuigen. Jarenlang avonden, nachten weekenden bij nacht en ontij surveillances gereden en duizenden alarmmeldingen opgevolgd. Héél veel rake inbraken meegemaakt en heel veel klanten een onbezorgd en veilig gevoel gebracht.

Door: M. Theunissen s.i.b. (VEB specialist inbraakbeveiliging.)
Directeur eigenaar van Locked Safe Holland & LSH Security


Voorheen waren wij een van de allereerste BORG gecertificeerde installateurs van Nederland. Later zijn we overgestapt naar de VEB en daarmee ook van de eerste lichting VEB leden, de inmiddels 'grootste beveiligings- brancheorganisatie' van heel Nederland.

In dit artikel ga ik dieper in op het bedrijf Verisure, een wereldwijde leverancier van ‘instap beveiligingssystemen’ die hun klanten liever spullen aansmeren die ze niet nodig hebben, dan dat zij doen waar beveiligingsbedrijven echt voor zijn. 'Het bieden van betrouwbare en duurzame beveiliging'.

"Ik heb er écht een hekel aan om andere bedrijven te becritiseren, maar voor Verisure van Securitas direct maak ik een uitzondering."

Verisure means insecure! Niet verzekerd (van goede service).

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. ‘Bezint eer gij begint’ en ‘Alle waar, naar z’n geld’. Als iets té mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook!”

Even voorop gesteld: Alles in dit artikel is mijn 'persoonlijke mening' en review over Verisure.

Gebaseerd op wat ik terug hoor uit ‘onze markt’, van onze klanten die door hen benaderd worden, van ex-Verisure (Securitas direct) klanten en van erkende collega beveiligingsbedrijven. Het is niet zo dat ik gefrustreerd ben door Verisure. Hoe ze te werk gaan is gewoon niet hoe een 'naamdragend Securitas' bedrijf zich zou moeten profileren, ik denk dat ze dat veel beter zouden kunnen. Securitas zelf vind ik namelijk wél een professioneel beveiligingsbedrijf. Verisure is onderdeel van een grote buitenlandse investeringsclub die gericht zijn om elk jaar hun aandelen flink in waarde te laten vermeerderen.

Beveiliging onder de aandacht brengen is belangrijk.

Dat doet Verisure wel heel erg goed, daar krijgen ze zelfs mijn complimenten voor!
Mijn doel is vooral om 'mijn eigen netwerk' te attenderen op de werkwijze van Verisure en de opdringerige verkooporganisatie die tot het uiterste gaan om mogelijke klanten binnen te halen. Daarnaast geef ik advies over wat je in 'mijn ogen' beter wel kan doen om altijd met een gerust gevoel van of naar huis te kunnen.

Are you Very-Sure?!

Verisure zal altijd zeggen dat zij beter én goedkoper zijn dan ‘BORG of VEB erkende beveiligingsspecialisten’ zoals wij, ‘Locked Safe Holland & LSH Security’. Natuurlijk rollen we over de grond van het lachen wanneer we dat soort verhalen terughoren, dan heb je als vertegwoordiger weinig verstand van beveiligen en doe je maar wat. Gelukkig wijzen onze klanten deze verkoopmedewerkers dapper de deur en zeggen ze:

‘Nee hoor, wij hebben Locked Safe en zijn al jarenlang heel erg tevreden!’ Als we fabeltjes willen horen, dan gaan we wel naar de Efteling!

"Zoals wij, zijn er nog héél veel onafhankelijke tevens erkende beveiligingsbedrijven die aan ALLE onderstaande eisen voldoen."

13 redenen om zaken te doen met BORG of VEB erkende bedrijven

 • VEB en BORG Erkende bedrijven voldoen aan alle gestelde regelgeving van de Wet PBR. De wet Particuliere beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus.
 • De beveiligingsapparatuur is gekeurd en wordt tevens geïnstalleerd volgens de regelgeving.
 • Verkopers hebben een vereist TBV of TBMB vakdiploma. Ze mogen en kunnen dus advies geven t.b.v. de verzekering.
 • Ze conformeren zich aan VRKI richtlijnen opgesteld door het Verbond van Verzekeraars.
  • De Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) kan daardoor altijd worden toegepast. Kortom, je verzekeraar kan hier op bouwen!
 • Monteurs hebben een verklaring van betrouwbaarheid (daar is jaarlijks controle op).
 • Monteurs hebben een door de wet verplicht MBV monteurs- diploma (of TBV diploma, of zijn in opleiding).
 • Alle medewerkers hebben een verplichte Verklaring van Betrouwbaarheid VVB.
 • Een VEB of Borg Opleverbewijs / Beveiligingscertificaat kan bijna altijd worden verstrekt.
 • Als er klachten zijn bij een partij dan is de branchevereniging daarvan op de hoogte en kan hierin begeleiden.
 • Het beveiligingssysteem is in de meeste gevallen gewoon van jezelf.
 • Je komt niet zomaar vast te zitten aan abonnementenverkoop constructies.
 • Je blijft altijd vrij om zelf te keuzes te maken en je zit nooit vast aan een marketing of verkoopgerichte beveiligingsfilosofie.

"Het is heel makkelijk om klanten ‘een goede korting’ in ruil voor ‘een goede review’ te geven. Ook op Trustpilot en helemaal via Google. Als je wat dieper graaft op internet kom je vanzelf dingen tegen.

Google maar eens op klachten Verisure of Securitas Direct:

Klachtenkompas

Tros Radar

Nederland review

Klacht.nl

Verisure van Securitas Direct heeft (op veel plaatsen) geen eigen alarmopvolgingsdienst.

Ze hebben geen landelijk dekkende snelle, fysieke alarmopvolging-service en zijn indien dat nodig is afhankelijk van derden. Naar mijn inzicht al zeker geen (goede) samenwerking met de lokale Politie. Beveiligingsbedrijven zoals wij en onze concullega’s hebben dat vaak wel. Het is inmiddels zo dat de regionale bewakingsbedrijven vaak met meer surveillanceauto's rondrijden dan de Politie zelf.

De Politie rijdt al zeker niet op loze alarmmeldingen van welke beveiligingsleverancier dan ook! Die loze meldingen mag je lekker zelf, inlcusief de door jouw op te geven WA's (waarschuwadressen) opvolgen. Fijn als je op vakantie bent, toevallig zijn de buren dan ook net op pad. Wie gaat er dan kijken?!

Ik neem liever géén Verisure alarmsysteem!

Ik zal je vertellen waarom. Ik laat veel liever universele alarm- en andere beveiligingsapparatuur installeren, door specialisten die daar voor opgeleid zijn. Zij weten wat er te krijgen is in de markt aan gecertificeerde oplossingen! Dat is een duurzame keus en je steunt onze eigen economie in plaats van een Zweedse investerings- onderneming die belangrijke regels aan hun laars lijken te lappen.

"Ga voor een eerlijk en onafhankelijk advies naar een VEB of BORG erkende beveiligingsinstallateur die de juiste erkenning in huis heeft en je géén dingen verkoopt die je ook niet écht nodig hebt."

Kies voor installateurs die elk jaar (incl. gescreend personeel) gekeurd en gecontroleerd worden.

Beveiligen is een kwestie van integriteit en vertrouwen. Alles in een juiste balans en alles op zijn tijd. Welwillende mensen doorduwen is soms even nodig, maar op de manier waarop zij dat doen vind ik niet netjes.

Wees voorbereid op de verkooptaktieken van Verisure en let goed op wat je eventueel ondertekend.

Persoonlijk, laat ik mijn beveiliging nog liever door een concurrent van ons, één van de 1000 VEB of BORG erkende en door ‘service gedreven’ beveiligingsbedrijven installeren. Dan ook maar te denken aan een ogenschijnlijk goede beveiliging van Verisure van Securitas Direct.

VEB is Vrijheid En Blijheid. (Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven).

Als ik niet tevreden ben met de service van een VEB óf BORG erkend installateur, dan kan ik altijd nog een andere erkende installateur of bewakingsdienst in de buurt zoeken. Eentje die óók met de door mij ‘gekochte en goedgekeurde beveiligingsapparatuur’ overweg kan. Zij kunnen dit dan aansluiten op een andere meldkamer of wat de wensen ook zijn. Je systeem blijft in ieder geval wél werken en wordt in de meeste gevallen 100% eigendom.

“Waarom zou je een door ‘verkoop gedreven’ buitenlands beveiligingsbedrijf, een niet universeel alarmsysteem laten installeren?”

Geen enkel ander (erkend) Beveiligingsbedrijf kan iets met de apparatuur van Verisure.

Het is een alarmsysteem, waar geen enkele andere ‘installateur’ of vakspecialist iets mee kan. Een systeem waarmee je jezelf als klant volledig in de boom van Verisure hangt. Je blijft voor service en onderhoud dus altijd afhankelijk van één organisatie.

De gemiddelde levensduur van een alarmsysteem is 10 tot 15 jaar, wel zo belangrijk om even goed uit te zoeken lijkt mij. Je kunt je geld tenslotte maar één keer uitgeven.

Wat Verisure aan de lopende band doet, is ‘schijnveiligheid verkopen’.

Uitzonderingen daargelaten, ze zullen vast ‘iets' goed doen. Als het eenmaal draait en het blijft in de klasse waar het hoort dan werkt het schijnbaar prima! Dan hoor ik zelfs dat mensen ook tevreden zijn. Het gezeur begint vaak pas als er een storing is, als er iets veranderd moet worden of klanten hun abonnement op willen zeggen.

Over het algemeen maakt de verkoopgedreven mentaliteit van hen misbruik van de goedheid en het goede vertrouwen van onwetende mensen. Ze gebruiken Politiefoto’s als marketingtool, want dat verkoopt en biedt vertrouwen. Ik vind juist dat je een zorgplicht hebt (zeker als je zo'n beveiligingsreus bent) en 'onwetende mensen' een beetje in bescherminig zou mogen nemen. Je bent tenslotte integer want je verkoopt 'veiligheid', toch?!

Elke ‘merk onafhankelijke meldkamer’ in Nederland kan beelden simpel en snel doorzetten naar Live View van de Politiemeldkamer. Dat gebeurt trouwens alleen als het een heterdaad blijkt en dat is niet zomaar.

Met name oudere mensen laten zich makkelijk porren door de vriendelijke verkopers, die onderling worden uitgespeeld met ‘verkooptargets en bonussen’. Verkopers die vaak niet uit de branche komen en eigenlijk weinig van inbraakbeveiliging weten. Met alle respect voor de inzet van die gasten, maar hen is echt een verkoopkunstje geleerd!

Ze komen binnen met een hele uitgebreide productfolder, mensen zien ‘letterlijk’ door de bomen het bos niet meer. Het lijkt allemaal heel erg professioneel en fantastisch.

Dit is de manier waarop Verisure te werk gaat.

 • Deur aan deur, praatje maken, oprecht interesse tonen.
 • Beginnen met de hoofdprijs / als mensen niet ‘afdingen’ betalen ze veel teveel.
 • Bij enige aarzeling direct hoge kortingen en dingen weggeven.
 • Beveiliging wat reeds geïnstalleerd is volledig afkraken. Ook al is dit een gecertificeerd systeem.
 • Zeggen dat zij veel beter en goedkoper zijn, kijk maar naar onze reviews.
 • Dan ook nog eens korting op hun ‘hoge abonnement’ geven, zodat het lijkt of de klant de deal van hun leven krijgt.

Aldus, op een opdringerige manier een bepaalde druk uitoefenen om mensen over stag te halen. Gelukkig zijn de meeste mensen daar helemaal niet van gecharmeerd en houden ze hun rug recht.

Overeenkomst met Verisure Beëindigen.

Als je van Verisure af wilt, of minder wil betalen dan werkt in veel gevallen de helft van het systeem of de smartphone app niet meer. Heel slim bedacht, maar niet duurzaam. Eerlijk duurt nog altijd het langst.

Als je een bepaald risico moet indekken voor de verzekering dan gaat dat niet of héél erg moeilijk, zeker zakelijk gezien. Er is ‘misschien’ een enkele verzekeraar die met hen in zee gaat. Vraag dit na aan je tussenpersoon voordat je een meerjarige overeenkomst tekent.

Natuurlijk kun je een overeenkomst met Verisure opzeggen maar dan werkt je beveiliging dus niet meer naar behoren of zoals beoogt.

Verspilde tijd, ergernis en altijd teveel geld, zelfs met 40% korting!

"Ik kies liever voor een onafhankelijke VEB of BORG erkende beveiligingsinstallateur, dan blijf ik altijd vrij in keus!"

De beveiligingsapparatuur van Verisure is niet (goed)gekeurd voor de hogere risicoklasses!

Ze maken zelfs reclame voor een codebedieningspaneel naast de voordeur aan de buitenmuur! Dit druist tegen elke fatsoenlijke beveiligings- gedachte in, in alle risicoklasses. Onze haren gaan ervan overeind staan!

Wat ik vind en dat is nogmaals ‘mijn persoonlijke mening en ervaring’

En ik denk dat er meer collega VEB en BORG erkende beveiligingsbedrijven zijn die deze mening delen. Is dat zij door deze manier van verkopen en adviseren, ‘de beveiligingsbranche’ en de goede naam en faam die we hebben opgebouwd hiermee schade aanrichten.

Regelgeving, integriteit en betrouwbaarheid

In Nederland hebben we de Wet PBR, de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus. Daar moeten ‘alle (erkende) beveiligingsbedrijven’ zich aan houden. Dat is de wet en het heeft alles te maken met integriteit en regelgeving. Zo vinden er jaarlijkse audits plaats bij alle erkende beveiligingsbedrijven.

Nu mag jij, of elke andere willekeurige burger in Nederland, in tegenstelling tot België ‘zomaar’ een beveiligingsbedrijf beginnen en alarmsystemen installeren. In België staan hoge boetes op het leveren van beveiligingswerkzaamheden of diensten zonder daar erkend of geregistreerd beveiligingsbedrijf te zijn.

Dat vind ik een goede zaak. Net als al die de malafide slotenmakers die we daarmee kunnen uitsluiten.

Waar moet je op letten?

Als je graag een beveiliging wilt of ‘moet’ laten installeren ten behoeve van jouw (zakelijke) inboedel/ opstal of diefstalverzekering dan valt Verisure in veel gevallen af.

Zij ‘zeggen’ dat het gelijkwaardig is aan een ‘Grade 2 alarminstallatie’. Mocht er een claim komen te liggen van je verzekeraar, naar aanleiding van een inbraak kun je nat gaan en loop je het risico dat ze niets uitkeren. En geloof me, ‘Verisure dekt zich echt wel in’.

Kies je toch voor de oplossingen van Verisure met Politieassistentie?

Laat de vertegenwoordiger en de verzekeraar dan even het VRKI intakedocument opstellen conform de VRKI en ondertekenen, dat 'alle' genomen beveiligingsmaatregelen ook voldoen aan de gestelde risicoklasse. Zodat ze (de verzekeraar) garant staat voor een volledige dekking met een door hen geïnstalleerd beveiligingssysteem.

Beveiligingscertificaat of Opleverbewijs van Verisure

Laat Verisure dan een geldig Beveiligingscertificaat of Opleverbewijs uitgeven. Als ze dat kunnen neem ik mijn al woorden gelijk weer terug. Maar als jij als welwillende of startende ondernemer uit kostenoverweging een meerjarig contract met hen aangaat, dan zit je er mooi aan vast en kun je je niet verzekeren of je zit vast aan één partij.

Voor particulieren die vast denken te zitten aan een meerjarig contract. Check de Wet van Dam. Die beschermt particulieren tegen meerjarige contracten, ‘de kleine lettertjes’ en ‘contractvoorwaarden’ van bedrijven.

En hoe nu verder?

Daar kan ik kort over zijn. Zorg ervoor dat je altijd goed onderzoek doet voordat je iets aangaat of ondertekend. Doe dat overigens bij 'elk beveiligingsbedrijf'. Dat kan simpel via de site van de VEB of de site van het CIBV in het register van Vakbekwaamheid, daar kun je zoeken op naam. Op de site van de Nederlandse Veiligheidsbranche staan ook nog een hele rits aan erkende beveiligings/ bewakingsbedrijven.

Zoek op postcode, bel een erkend bedrijf bij jou in de buurt en vraag naar het verzorgingsgebied en hun aanrijtijden bijvoorbeeld.

Bedankt.


 • 0
 • 0

Opmerkingen (0)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.